Руската икономика е на път да изпадне в рецесия

За​падните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза, вероятно ще продължат много дълго време, евентуално десетилетия, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев

Западните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза, вероятно ще продължат много дълго време, евентуално десетилетия, заяви руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев пред вестник "Ведомости", цитиран от Ройтерс.

Когато бъде приет американски закон, след това е много трудно да бъде променен - изглежда ще бъде в сила десетилетия, отбелязва в интервюто за "Ведомости" Улюкаев.

Руската икономика е напът да изпадне в рецесия, търпейки последиците от наложените санкции и поевтиняващия петрол, който е основа за приходите на страната. Рублата изгуби 45 процента от стойността си спрямо долара от началото на годината.
Улюкаев посочи, че липсата на структурна реформа в икономиката отчасти е спомогнала за създаване на условия за "перфектната буря".

Той допълни, че ако е нямало санкции, ако цените на петрола не са спаднали и ако "не бяхме направили някои глупости", които не уточни какви са, руската икономика е щяла да нарасне с между 2,5 и 3 процента.

Министърът допълни, че санкциите може да бъдат още по-строги догодина, а ситуацията на петролния пазар може да се влоши още повече.

Толкова е трудно да се предскаже ситуацията, че не можем да бъдем подготвени за промените в бъдеще, нито как да се държим тогава? Да напишем още един кризисен сценарий към този за цена на петрола 60 долара? Да го направим за 40 долара, за 20 долара и за 10 долара, отбеляза той иронично.