Външни фактори довели до срива в руската икономика

​Путин прогнозира до две години Русия да излезе от кризата

Руската икономика може да се нормализира още през първите две тримесечия на 2015 година. Ситуацията обаче налага да се диверсифицира икономиата. Това заяви на редовната си годишна пресконференция президентът Владимир Путин.

По думите му има шанс ръстът на руската икономика да се възстанови до две години, защото, световната икономика расте и тя се нуждае от енергийни ресурси. Той обаче допуска, че достигнатото понижение на курса на рублата може да се запази, поради редица неблагоприятни обстоятелства.

Путин се надява, че повишената неотдавна основна лихва на централната банка ще се понижи, но това ще зависи от начина, по който руската икономика се приспособява към ситуацията.

"Ситуацията трябва да се използва, за Путин прогнозира до две ръст на руската икономикада се диверсифицира икономиката. Понижаването на цената на петрола неизбежно ще наложи преструктуриране на икономиката", каза Путин.

По думите му правителството трябва да вземе и допълнителни мерки, за да укрепи икономическата стабилност.

Путин е убеден, че централната банка не е единственият орган, отговорен за сегашната ситуация. Но сегашните условия подтикват Русия да работи повече и да бъде по-ефективна, изтъкна Путин, цитиран от ТАСС.

Президентът на Русия не пропусна да отбележи, че сегашната ситуация в икономиката е провокирана от външни фактори и посочи, че страната му разполага с достатъчни резерви и ресурси, за да я нормализира.

"Нашите партньори решиха, че те са империя, а всички останали са васали", заяви руският президент.

Той добави, че Русия желае да изгражда с Украйна общо хуманитарно пространство, а не да се издигат стени.

Пресконференцията се провежда в московския център за международна търговия, като за събитието са акредитирани повече от 1 200 журналисти.