САЩ и Куба стопиха ледовете: Ние всички сме американци

Папа Франциск поздрави Съединените щати и Куба за историческото затопляне на отношенията

„Ние всички сме американци!”. Това обяви в емоционално изявление президентът на САЩ Барак Обама към кубинския народ.

В него той оповести преразглеждане на американската политика спрямо Куба. В паралелно изявление по националната телевизия президентът на Куба Раул Кастро каза, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна.

Обама каза още , че е отворена „нова глава” в отношенията на Вашингтон с Хавана и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения.

„Изолацията не проработи с Куба”, заяви Обама и увери, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава подпомагаща тероризма. Президентът на САЩ благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.

„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза от своя страна Раул Кастро. Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен.

Папа Франциск поздрави Съединените щати и Куба за историческото затопляне на отношенията между двете държави, предаде AФП. „Светият отец желае да изрази своите топли поздравления за историческото решение, взето от правителствата на Съединените американски щати и Куба за установяване на дипломатически отношения, с цел преодоляване, в интерес на жителите на двете страни, на различията белязали тяхната модерна история”, казва папата в своето изявление.