Ердоган пак гневен на ЕС: Нямате право да ни учите на демокрация

Първо да си дадат сметка за нарастващия расизъм, исламофобията и дискриминацията в Европа, заяви турският президент

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Брюксел няма право да дава на Анкара "урок по демокрация".

"Казват, че ще дадат урок по демокрация на Турция. Направете си труда да дойдете до тук, за да ви даде Турция урок по демокрация", каза Ердоган в анадолския град Коня.

Според него Брюксел трябва да "се погледне в огледалото" и по-специално отношенията с Египет и Сирия. Той добави, че Турция никога няма да бъде "портиер" на ЕС.

В края на миналата седмица в Турция бяха арестувани журналисти и служители в телевизии, свързани с мюсюлманския духовник Фетула Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Това донесе на Турция критики от ЕС, който осъди тези операции като "несъвместими със свободата на медиите". 

В началото на тази седмица Ердоган отвърна на критиките, като каза на европейските лидери "да си гледат работата".

Ердоган предупреди ЕС да не дава "съвети" на Турция.

"Ще го повторя: който опита да дава съвети на Турция и да размахва пръст, като учителка, трябва да разбере, че пред него не е старата Турция", каза той.

"Казват, че ще дадат на Турция урок по свобода. Първо да си дадат сметка за нарастващия расизъм, исламофобията и дискриминацията в Европа. Тези, които си затварят очите за това, което се случва в Сирия, които обръщат гръб на убийствата в Палестина, не могат да ни поучават за свободата, демокрацията и човешките права", каза Еродган.