ЕК ще гледа под лупа България заради бедността и аферата КТБ

​България е сред 16-те страни, които Брюксел ще продължи да наблюдава заради наличие на макроикономически дисбаланси.

Това предвижда представеният в петък доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения Европейски семестър. Сред проблемите у нас комисията посочва безработицата и бедността, както и финансовия сектор заради поставянето на КТБ под надзора на БНБ и отпускането на държавната помощ за ПИБ за осигуряване на ликвидност.

Според Брюксел проблемите във финансовия сектор могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност на страната. Комисията посочва, че безработицата у нас остава висока като сред младежите тя продължава да расте, значителен е и делът на дългосрочно безработните.

Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда, и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които България остава сред страните с макроикономически дисбаланси.

Те са разделени в три групи. В първата са тези, в които дисбалансите са прекомерни, във втората попадат държави, където според комисията са нужни решителни политически действия. България е в третата, група, определяна като най-лека, заедно със страни като Германия, Швеция и Холандия – комисията обаче ще продължи да ги наблюдава.

Брюксел представи в петък и оценката си за бюджетите на страните от Еврозоната. Очаквано Франция, Италия и Белгия, където проблемите с дълга и дефицита изглеждат най-сериозни и може да доведат до санкции, получиха допълнително време до март догодина за мерки в посока преодоляване на слабостите. В общо 7 страни от еврозоната има риск бюджетите за догодина да не изпълнят изискванията за финансова стабилност.