Германия засилва ангажимента си на Балканите

Това е отговор на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник Файненшъл таймс

Германия засилва ангажимента си на Балканите на фона на безпокойството, че Русия цели да се наложи отново в Югоизточна Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс". Берлин се страхува, че дори страни-членки на ЕС са уязвими – особено тези с исторически и икономически връзки с Москва като България. Други цели на Москва са държави, силно зависими от руския газ, включително Словакия и Унгария, както и такива със значително руско малцинство като Естония и Латвия.

Мигрантите от Европейския съюз ще трябва да работят най-малко четири години в Англия, за да могат да получават социални помощи, пише "Гардиън". Това смята да предложи в петък министър-председателят на Англия на важна среща по въпросите за контрола на мигрантите и работниците в Европейския съюз. В опит да възстанови загубеното обществено доверие по въпроса с имиграцията, министър-председателят на Кралството ще заяви, че членството на Англия в Европейския съюз в момента зависи от това, дали държавите-членки ще успеят да попречат на мигрантите в ЕС да се възползват за в бъдеще от по-голямата част от помощите, които им се предоставят в момента.

Според проучване на Центъра за европейски икономически изследвания имигрантите в Германия допринасят повече за икономиката, отколкото й вредят, съобщава "Зюддойче Цайтунг". За 2012-а година жителите на страната, без немско гражданство, около 6 милиона и половина, са допринесли за бюджетен излишък от 22 милиарда евро. Изследването показва ясно, че този принос може значително да се увеличи, когато образованието и квалификацията на имигрантите се повишат.

Македонският вестник "Вечер" съобщава за гражданското дело за потъването на кораба "Илинден", което започна вчера в Софийския окръжен съд. При инцидента с кораба, който потъна в Охридското езеро на 5-и септември 2009-а година, загинаха 15 български туристи. По случая в Македония вече са осъдени собственикът и капитанът на "Илинден" Сотир Филевски, и техническият експерт Брано Баич.