Възможно ли е картите на Колумб да са били копия на арабски оригинали?

В мистериозна карта на турски мореплавател ясно личат бреговете на Западна Африка, Южна Америка, Андите, дори Карибите, с учудваща яснота са нарисувани теченията на Ориноко, Амазонка и Ла Плата, пише Ди Велт

Mиналата седмица турският президент Реджеп Ердоган смая световната общественост с твърдението си, че мюсюлманите са открили Америка далеч преди Колумб. Смелото му изказване стана повод за хиляди вицове.

Дали обаче то е толкова далеч от истината, колкото звучи на пръв поглед? Кратък преглед на историята на големите открития направи германският в. “Ди Велт”.

Според Ердоган мюсюлмани са занесли посланията на Корана в Новия свят само 20 години след смъртта на пророк Мохамед, тоест през 650 г. Това можело да се види в Южна Америка, където имало руини на джамии.

Джамия открил и самият Колумб през 1492 г. Ердоган настоя този факт да влезе незабавно в учебните програми в Турция.

За бащинството на големите географски открития различни държави винаги са влизали с удоволствие в спор, отбелязва вестникът. Китайски учени също твърдят, че техни сънародници първи са стъпили на американска земя. Флотата на император Дзън Хе достигнала Америка още през 1421 година, уверяват те, и след това направили пълно околосветско пътешествие. Норвежците също честват своите викинги като първите откриватели на Новия свят. Тяхното пътешествие дотам се състояло още преди 1000 години, когато викингски кораби достигнали Нюфаундленд.

Твърденията за джамии в Куба, ислямски училища в Невада или китайски флотилии, обиколили планетата, не могат да се вземат за чиста монета от сериозни учени, твърди обаче “Ди Велт”. Да обявиш мюсюлманите за първооткриватели, е смешно. Но ако Ердоган бе ползвал историческите източници по-внимателно, нямаше да бъде осмян. Защото е ясно, че преди Колумб е имало и успешни опити за достигане на западния континент. Най-малкото самият мореплавател е разполагал с карти и откъслечни знания за земя, която се намира в тази посока.

Значителна роля в тезата за хора, достигнали Америка преди Колумб, играе една мистериозна карта на турски мореплавател, която се съхранява в двореца “Топ капъ” в Истанбул, пише “Ди Велт”. За съжаление, картата не е изложена.

На нея ясно личат бреговете на Западна Африка, Южна Америка, Андите, дори Карибите.

Картата се появява за пръв път през 1929 година. Открива я евангелисткият теолог Адолф Дайсман, който я предава на колегата си ориенталист Паул Кале. Според анализ на текстовете върху нея тя е съставена през 1513 г. Картата е била четири пъти по-голяма от съхраненото парче, но пък именно на него се вижда Америка.

Картата е нарисувана от Пири Реис, турски картограф и адмирал от османската флота. Информациите за нея той получил от чичо си Кемал Реис, също моряк, занимавал се с морско пиратство десетилетия наред. Той успял да се сдобие с около 20 карти при обира на испански кораб през 1501 г. Според него част от тези карти са били собственост на Колумб.

Тоест генуезецът е имал информация, по която е плавал към земите, смятани от него за Индия. Неясно остава кой е първоизточникът на тези информации. Наистина ли мюсюлманите са били толкова напред в картографията по онова време?

Много детайли на тази карта смайват, признава “Ди Велт”. Най-учудваща е веригата на Андите, върху която отчетливо се вижда нарисувано животно, много приличащо на лама. Планинската верига обаче не е била позната поне официално на света до 1513 г., камо ли през 1501 г. Според съвременните историци първите информации за Андите дава конкистадорът Франсиско Писаро през 1532 г.

Разбира се, тук трябва да се спомене и историята на португалеца Педро Алвареш Кабрал, който през 1500 г. тръгва за Индия, а достига Бразилия. Той и хората му също събират информация за тази част на Америка. Има и една упорита историческа версия, датираща още от 1507 г., че 15 години преди откриването на Америка, при предишните си пътувания, Колумб не е стигал до Китай, Япония или Индия, а още тогава е стъпил на Новата земя.

Но нито едно от тези обяснения не дават отговор на въпроса откъде е информацията за картата на Пири Реис. На нея с учудваща яснота са нарисувани дори теченията на Ориноко, Амазонка и Ла Плата.

Това е нямало как да бъде постигнато с европейските уреди за измерване и навигация от онова време, пише “Ди Велт”. За сметка на това пък в мюсюлманската култура това е било възможно. Стотици карти, останали от онова време и съставени от мюсюлмани, са учудващо коректни.

Доказано е и че още в първата половина на Х век арабите са се опитвали да преплуват океана, тръгвайки на Запад. Така че е възможно някой техен кораб да е стигнал до Америка преди Колумб, смятат учени. Напълно е възможно картите на Колумб да са били копия на арабски оригинали.
(24 часа)