Яценюк пое премиерския пост в Украйна

Новият състав на Върховната рада подкрепи избора на Яценюк за премиер с 341 гласа от общо 450

Украинският президент Петро Порошенко подписа предложението за управляваща коалиция, оглавявана от досегашния премиер от партия "Народен фронт" Арсений Яценюк, съобщи "Украинская правда".

Новият състав на Върховната рада подкрепи избора на Яценюк за премиер с 341 гласа от общо 450 депутати. Порошенко обяви, че лидерът на коалицията се е обърнал към него с молба да внесе кандидатурата на Яценюк.

"При мен за подпис дойдоха ръководителите на петте фракции. Конституцията дава на президента 15 дни, в които да вземе решение по отношение на предложения премиер. В тази ситуация ми трябваха 15 секунди", заяви Порошнко при внасянето на кандидатурата на Яценюк за разглеждане от парламента.

"Господин президент, давам ви ръката си: всичко, за което говорихте при встъплението си, е наша обществена отговорност", заяви новият премиер в първото си изказване от парламентарната трибуна.

"Правда" отбелязва, че двама депутати от блока на Петро Порошенко са гласували против кандидатурата на Яценюк, а още двама са се въздържали. Всички депутати от останалите партии в управляващата коалиция - "Народен фронт", "Самопомощ", "Батькивщина" и партията на Олег Ляшко са подкрепили новия премиер.