Ново откритие на Скопие: Ванга била "последният македонски пророк"

Според авторите на филма, самата Ванга била казала за себе си, че е дъщеря на последния македонски крал - фараонката Клеопатра

Скопската телевизия Канал 5 е заснела и ще излъчи специален "игрално-документален" филм за Ванга със заглавие „Последният македонски пророк“. 

Във филма щели да бъдат показани за първи път оригиналните документи, след които кръщелното й свидетелство, като доказателство, че тя е македонка.

Македонски сайтове публикуват и текст от филма, според който самата Ванга била казала за себе си, че е дъщеря на "последния македонски крал - фараонката Клеопатра". 

Всеки, който дори малко е познавал или чел за Ванга, знае, че тя не би изрекла подобно нещо, но авторите на "автентичния" документално-игрален филм явно не правят разлика между фантазиите си и действителността. 

Феноменът "баба Ванга", според Канал 5, бил използван за промотиране на българската държава, наричайки я "велика българка".

"Това обаче ще е до днес, когато накрая някой се сети да каже и македонската страна на истината", пишат македонските медии за филма. 

Филмът щял да бъде "автентичен" и по-различен от всички останали за Ванга, защото освен, че ще бъдат използвани оригинални документи за нейното кръщаване, венчавката й, лични предмети на Ванга, но и "информация от хора, които лично са я познавали и са комуникирали с нея".

На фона на претенциите, че македонците са преки потомци на Александър Велики, а той пък син на Озирис, новото "откритие", че Ванга е македонка може да бъде определено дори като сравнително скромно.