Путин заплашил украинският президент с "настъпление", ако не се откаже от НАТО

От Кремъл нарекоха съобщението "измислица"

Руският президент Владимир Путин заплашил в телефонен разговор Петро Порошенско с "настъпление", ако Украйна не се откаже от влизането в ЕС и НАТО, и не признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики", съобщава онлайн изданието Insider, като се позовава на източник от президентската администрация.

Според информацията, на 26 ноември Порошенко провел 90-минутен разговор с Путин, след което се появил силно подтиснат на заседание на парламентарната група на неговата партия. По същото време от сградата на президентството излязъл руският посланик в Украйна Михаил Зурабов, който отказал каквито и да било коментари пред журналистите.

Медиите припомнят, че по-рано същия ден Путин заявил, че е необходимо да бъдат защитени суверенитета и целостта на Русия, а също така, да бъде осигурена безопасността на "нашите съюзници".

В същия ден пък Порошенко заяви, че решението за влизане в НАТО ще бъде взето на референдум и съобщи, че Литва ще достави въоръжение за украинската армия.

Няколко дни по-рано прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Руси изисква стопроцентова гаранция, че Украйна няма да бъде приета в НАТО.

От Кремъл нарекоха "измислица" съобщението, че руският президент е заплашвал Порошенко.

"Действително по инициатива на украинската страна се състоя телефонен разговор, в който са обсъдени двустранните отношения и ситуацията в югоизточна Украйна", заявил пред журналисти Песков.