Гласуват вот на недоверие срещу комисията "Юнкер"

Причината за тази мярка е скандалът Люкслийкс, свързан с разгласена поверителна информация за данъчната система на Люксембург.

Европейският парламент гласува вот на недоверие срещу новата Европейска комисия.Причината доверието към комисията да бъде тествано толкова рано е т.нар. скандал "Люкслийкс", свързан с разгласена поверителна информация за данъчната система на Люксембург.

Въпреки това се очаква вотът да бъде неуспешен, защото в началото на седмицата мнозинството от парламентарните групи в Европейския парламент изразиха подкрепа към Комисията, водена от Жан-Клод Юнкер.

За да може доверието да бъде свалено са необходими гласовете на две трети от присъстващите и повече от половината от гласовете на всички евродепутати или 376 гласа.

Предложението за вота беше внесено от Марко Зани, член на евроскептичната парламентарна група "Eвропа на свободата и пряката демокрация". Разкрития в документите събудиха подозрения, че по време на премиерския си мандат в херцогството Жан-Клод Юнкер е покровителствал порочни данъчни практики. Според група разследващи журналисти, сдобили се със секретните документи, в Люксембург над 300 мултинационални корпорации са се радвали на "данъчно спокойствие", като са им били гарантирани схеми за плащане на минимални данъчни суми.