​ПЕС: Планът на Юнкер едва ли ще съживи европейската икономика

На 27 ноември предстои вот на недоверие срещу Юнкер, иницииран от групата около Найджъл Фарадж

Европейските социалисти разочаровани от представения днес “Инвестиционен план за Европа” от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Техните очаквания са за много по-мащабен план със свеж финансов ресурс, но това не се случи. Това стана ясно от изявлението направено от лидера на ПЕС Сергей Станишев.

"Социалистите очаквахме много по-мащабен план със свеж финансов ресурс. Нашата амбиция е да се даде възможност за капитализиране на Европейската инвестиционна банка с реални пари, в това число от държавите членки. За това обаче трябва да се дадат гаранции на държавите, че евентуални техни вноски няма да се броят като нов дълг и няма да се отчитат като бюджетни дефицити. Наред с това трябва да се подготвят и много добри проекти като се избегне рискът парите да бъдат инвестирани само в големите икономики", посочи лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Юнкер представи пред евродепутатите "Инвестиционен план за Европа", който предвижда да бъдат привлечени 315 млрд. евро инвестиции в следващите три години чрез специален инвестиционен фонд, който ще разполага с капитал от 21 млрд. евро. Повече от 5 години социалистите настояваха, че рестрикциите и бюджетните съкращения не водят до развитие. Едно от основните изисквания за подкрепата им при избирането на Юнкер беше именно съставянето на мащабна публично-частна инвестиционна програма, която да даде тласък на икономиката.

Той изтъкна, че новата Комисия е спазила обещанието си и е представила плана в кратки срокове. Положителното е създаването на нов инвестиционен инструмент – Европейски фонд за стратегически инвестиции с капитал от 21 млрд. евро. Този инструмент ще помогне за осъществяването на важни проекти в областта на железопътния транспорт, енергийната ефективност и иновациите. От планираните 315 млрд. евро около 75 млрд. евро ще бъдат инвестирани в малки и средни предприятия.

Лидерът на ПЕС обаче изрази притеснението, че инвестициите от 315 млрд. евро са трудно постижими, защото реално фондът ще разполага с едва 21 млрд. евро, като Комисията разчита за всяко инвестирано евро да се привлекат 15 евро частен капитал.

Припомняме, че утре, 27 ноември, предстои вот на недоверие срещу Юнкер, иницииран от групата около Найджъл Фарадж. ПЕС вече обяви, че подкрепя Юнкер, но в светлината на повече социална икономика. Мнозина анализатори свързаха позицията точно с размера на инвестициите, който Юнкер представи официално днес.