Stadard and Poor's: Русия е на прага на рецесия

За начало на рецесията ще се считат две поредни тримесечия, в които икономиката се свива

Икономиката на Русия се намира на прага на рецесията. За това предупреждава икономистът от рейтинговата агенция Stadard and Poor's Татяна Лиснко, цитирана от РБК. 

За начало на рецесията ще се считат две поредни тримесечия, в които икономиката се свива.

По данни на Росстат през първите девет месеца на 2014 г. икономическият ръст е общо 0.8%. Това означава, че през третото тримесечие икономиката се е свила с приблизително 0.5% на годишна база спрямо второто тримесечие. Според Лисинко, и през четвъртото тримесечие икономиката отново ще се свие.

Според нея икономиката на Русия преживява структурна криза още от началото на 2013 г. През 2014 г. повечето икономисти прогнозирах ръст, но външните шокове са имали силно негативно въздействие върху икономиката на страната. "Има опасения, че настоящата криза ще отложи още реформите, с които да се преодолеят структурните проблеми", казва Лисинко.

Кристиан Естерс от S&P също посочи, че понастоящем руската икономика е в стагнация, а през 2014 г., през 2015 г. ще има ръст от 0.3%, а през 2016 г. - 0.7%. Рейтингът на агенцията за Русия беше намален на BBB-, една степен под "нежелан", с негативна прогноза. Снижаването на рейтинга S&P обоснова със структурните слабости на икономиката и високата зависимост от износа на петрол и природен газ. Агенцията отбелязва и че, политическите институции в страната възпрепятстват развитието на икономиката и влошават инвестиционния климат.

Бившият заместник-министър на икономическото развитие Андрей Клепач коментира, че ръстът на БВП тази година ще е 0.5%, но следващата ще е в рецесия с между 0.3-04.%, "но може и повече". Министърт на икономическото развитие Алексай Улюкаев е на мнение, че през 2014 г. растежът ще надхвърли официалната прогноза от 0.5%, като основните фактори за това ще е ръстът на индустриалното производство и селското стопанство.

В интервю за германскатa ARD Владимир Путин обяви, че през 2014 г. Русия ще има "скромен ръст между 0.5-0.6%". "През следващата година планираме ръст от 1.2%, след това – 2.3%, а след това - 3%", заяви Путин. "Това не са показателите, които искахме да видим, но все пак има ръст и сме уверени, че ще постигнем заложените цели", каза президентът и добави, че "войната на санкциите" вреди не само на руската икономика, но и на целия свят.