Румънският президент иска молдовско гражданство, ще обединява двете държави

Бих искал Великото Обединение да стане през 2018 година, призовава и премиерът Понта

Президентът на Румъния Траян Бъсеску смята да получи молдовско гражданство и да започне работа по обединението на двете румъноговорящи държави.  

"След парламентарните избори в Молдова ще отида там на прощално посещение- Тогава смятам да подам заявление, за да получа молдовско гражданство, заявил Бъсеску, цитиран от "Интерфакс".

"Скоро обсъждах това с президента Николае Тимофти. За мен ще бъде голяма чест, ако получа тяхно гражданство", обяснил Бъсеску.

Той уверил, че иска обединяването на двете страни и е убеден, че това ще се случи в бъдеще, когато "го поискат румънците от двете държави".

"В душата си много искам това обединение, тъй като не се отказвам от идеята, че ние сме един народ, живеещ в две независими държави", заявил румънският президент.

Бъсеску не е единствения румънски политик, който призовава за обединение на двете държави. Премиерът Виктор Понта също заяви официално, че се надява това да стане през 2018 година.

"Бих искал Великото Обединение да стане за втори път през 2018 година. Наше задължение като румънци е да реализираме този шанс-обединение с нашите братя от левия бряг на Днестър", казал Понта на конгрес на Социалистическата партия.

Според социологически проучвания, едва една трета от населението на Молдова поддържа идеята за обединение, докато в Румъния подкрепата е от 70%.