Орбан даде заден ход на законопроекта за данък върху интернет

Масовите протести разколебаха министър-председателя за решението му за спорния данък. Той ще инициира общонационално допитване през януари

Унгарският министър-председател Виктор Орбан даде заден ход на законопроекта за данък върху интернет. Той заяви, че законопроектът не може да бъде приет в сегашната му форма. Поради тази причина ще се проведе общонационално допитване през януари, съобщава БТА.

„Никакъв закон не може да бъде утвърден при тези обстоятелства", заяви препиерът Орбан в интервю за държавното радио. Преди да се стигне до това решение, партия „Фидес” се опита безуспешно да успокои протестиращите, обещавайки данъкът да бъде сведен до равностойността на около 2 евро на месец за частни потребители. Демонстрациите срещу спорния данък бяха най-големите от идването на консерватора Орбан на власт през 2010 г.

Новият данък, който трябваше да се гласува в парламента на 17 ноември, беше остро критикуван и от Европейската комисия. Заради спорните си реформи в областта на медиите и правосъдието през първия си мандат Виктор Орбан търпи критики и от Вашингтон, според който в Унгария се наблюдава отстъпление от правовата държава.
Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус заяви тази седмица подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет.