Френски кмет погва клоуните в нощта на Хелоуин

С нарочна заповед забранява дегизирането като клоуни на лица над 13 години

Френски кмет забрани дегизирането като клоуни в града си за празника Хелоуин. Забраната влиза в сила довечера и ще се прилага до края на ноември, съобщават френски медии.

Абсолютно се забранява дегизирането като клоуни на лица над 13 г. - това разпореди в навечерието на Хелоуин кметът на френския град Вендарг. За следващите дни на ноември нуждаещите се от клоунска маска ще трябва да искат разрешение от полицията, се казва в наредбата на френския градоначалник.

Повод за крайната мярка са зачестилите нападения на младежи, дегизирани като клоуни, заради които френската полиция предприе специални мерки. Затова не изглежда ни най-малко абсурдна на французите на фона на психозата, настанала от нашествието на агресивни клоуни напоследък. Долетялата от Америка мода започна сериозно да безпокои и полиция, и граждани със зачестилите жалби от нападения по улиците.

Тези дни в Монпелие беше произнесена едногодишна присъда на младеж, който заплашвал с железен прът минувачите, маскиран като клоун. Друг дегизиран злоумишленик, изплашил деца пред училище, получи шестмесечна условна присъда.

Ако не друго наказание, дегизираните рискуват поне глоба за скриване на лицето на публично място - оказа се, че наредбата срещу ислямските бурки може да важи и за клоуни.

Тези дни френска фирма за маски и карнавални костюми прекрати продажбата на клоунски облекла за Хелоуин.