Русия и Украйна се договориха, газовата криза се отлага

При евентуално повишаване на цената на течните горива Европейската комисия ще гарантира украинските плащания

"Русия и Украйна се договориха за базовите условия на споразумението за възобновяване на доставките на газ", съобщи руският енергиен министър Александър Новак. Новината беше потвърдена и от украинския премиер Арсений Яценюк, който съобщи, че Русия ще продава на Украйна 1000 кубически метра газ за 378 щатски долара през последните три месеца на тази година. 

През първото тримесечие на 2015 г. договорената между Москва и Киев стойност на 1000 кубика синьо гориво е 365 долара.

Яценюк съобщи, че при евентуално повишаване на цената на течните горива Европейската комисия ще гарантира украинските плащания.

По думите му предстои да бъде подготвен пакет от документи, както и анекс към договора между "Нафтогаз" и "Газпром", който да определи техническите въпроси, свързани с обема на доставките на гориво.

Според енергийния министър на Русия Александър Новак Европейската комисия е напълно съгласна с позицията на Русия относно уреждането на отношенията между Киев и Москва.

Основен спор в момента е въпросът за финансовата подкрепа на ЕС за Украйна, за да може "Нафтогаз" да изплати част от дълга си към "Газпром" и да плаща авансово новите поръчки.

Преговорите продължиха почти два месеца и няколко пъти, включително и по-рано днес бяха пред провал, с което заплашваха газовите доставки за редица страни от Югоизточна Европа, включително България