Reuters: Преговорите за газа пред провал, ЕК - в пълно неведение

​Опитите на Украйна за подновяване на доставките на руски газ на прага на зимата се оказаха в задънена улица .

Това се случи, след като Москва поиска гаранции от ЕК за финансирането на авансовите плащания на доставките за Киев. Условието бе потвърдено и от говорителя на "Газпром", коментира Reuters.

„ЕК и Украйна трябва да решат още редица въпроси, свързани с финансирането. Без това е безсмислено да се продължават тристранните преговори”, заяви официалният представител на руската компания Сергей Куприянов в ефира на радио „Коммерсанть FM”.

На въпрос планира ли „Газпром” в следващите часове да продължи преговорите, той отговори: „Не, очакваме информация, че има напредък по отношение на двустранния протокол Украйна-ЕС и след това ще възобновим разговорите. Това може да се случи и днес”, добави говорителят.

Преговорите, чийто посредник бе ЕК, продължиха до късно през нощта и ще бъдат продължени по-късно днес, ако Украйна и ЕС сключат споразумение за финансирането, посочи по-рано шефът на "Газпром" Алексей Милер.

Няма коментар от преговарящите от страна на ЕК и Киев. Говорител на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер разпространи изявление, с което отмени пресконференцията, насрочена за 8.30 часа сутринта местно време (09.30 часа българско време), информира Reuters.

Вече има договорка за цената, която Киев ще плаща за газа през тази зима, за количествата, които ще бъдат доставени, и за покриването на част от дълга си за предишни газови доставки в размер на 3.1 милиарда долара. Въпреки това Москва, която спря газа за украинските потребители през юни, иска повече юридически гаранции, че Киев може да заплати предварително 1.6 милиарда долара за новите доставки.