Барозу: Ако не беше ЕС, днес щяхме да говорим и за България, заедно с Украйна

Нека кажа съвсем честно - проблемите, които имахме около разширяването, не бяха заради България и Румъния, заяви на прощална пресконференция председателят на ЕК

"Разширяването на Европейския съюз е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история. Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика", заяви на прощалната си пресконференция председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

"Нека кажа съвсем честно - проблемите, които имахме около разширяването, не бяха заради България и Румъния. Не България и Румъния причиниха проблемите, пред които се изправихме. Проблемите бяха по-сложни и едно от най-важните неща бе да покажем, че е възможно ЕС да работи с 28 държави и с повече занапред", посочи той.

"В ръководените от мен състави на Еврокомисията нямаше разлика между еврокомисарите, излъчени от "стари" държави в ЕС и от "нови". Тази разлика, поне в ЕК, отпадна. Щастлив и горд съм, че Европейският съвет занапред ще бъде председателстван от бившия министър-председател на Полша Доналд Туск. Това е силен сигнал, че цялото разграничаване на "стари и нови" държави в ЕС е приключило", коментира Барозу.