Германското разузнаване: "Ислямска държава" ползва български гранатомети ?

По данни на германското разузнаване движението „Ислямска държава" притежава преносими зенитни ракетни комплекси по руски образец, произведени най-вероятно в Китай или България, предадоха германски медии.

Според информацията, членовете на екстремисткото движение са се сдобили с оръжията от бази на сирийската армия.

За разлика от останалите средства за противовъздушна отбрана, тези оръжия са прости и лесни за използване, и с тях може да бъде свален самолет. Отчасти това са стари преносими зенитни ракетни комплекси от 70-те години, но има и съвременни модели.

В момента няколко авиокомпании, сред които „Аустрия еърлайнс" и „Карат еъруейс" извършват полети над Северен Ирак. Според германското разузнаване самолетите им са уязвими при обстрел от терористи, особено при излитане или приземяване.

Междувременно кюрдските сили са изтласкали вчера бойците на „Ислямска държава” от северносирийския град Кобане, предаде ТАСС. Джихадистите са отстъпили и сега са на 6 км от града. Опитите им да се укрепят в покрайнините и да отрежат Кобане от граничния пункт с Турция са били неуспешни. Според очевидци в боевете на североизток от Кобане са убити и ранени над 50 джихадисти, като десетки са взети в плен.