​Фараж изригна: ЕС е “жаден вампир”, който лочи кръвта на британските данъкоплатци

По думите на евродепутата ходът на ЕС е унижение за Камерън

Искането Великобритания да преведе допълнителни 2,1 милиарда евро към бюджета на Европейския съюз разбуни духовете в групата на Найджъл Фараж, където са едни от най-ревностните евроскептици.

„Европейският съюз е като жаден вампир, който пирува с кръвта на британските данъкоплатци. Трябва да защитим невинните жертви, които в този случай сме ние", изригна лидерът на Британската партия на независимостта, предаде „Франс прес".

Той изтъкна, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е безпомощен да предотврати изплащането на сумата, защото британската икономика се разраства по-бързо от другите европейски държави, а приносът на британците се покачва вече втори път и това е очевидно, коментира пред Sky News евродепутатът.

По думите на Фараж ходът на ЕС е унижение за Камерън, който е притискан от торите да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС преди парламентарните избори през 2015 година.

Британският премиер обеща през 2017 година да бъде проведен референдум в страната дали Великобритания трябва да остане в ЕС, ако консерваторите спечелят изборите през май. Той също така се закани да предоговори отношенията с ЕС по чувствителни въпроси като ограничаване свободното движение на хора специално към Албиона.

Великобритания получава бюджетна отстъпка от 3 милиарда лири на година, откакто бившият премиер на страната Маргарет Тачър си осигури това облекчение през 1984 година. Тогава тя заяви, че страната й плаща повече от другите държави.

Евроскептичните консерваторите призоваха Камерън да заеме твърда позиция срещу ЕС.

Според нови калкулации Франция ще получи 1 милиарда евро заради изоставащата си икономика, което вбесява някои в Лондон.