Седем куршума прекратиха кървава баня в Ню Йорк

Ислямист кла с брадва ченгета

Мъж с брадва превърна нюйоркско кръстовище в кървава сцена. Той почти срязал врата на полицай с брадвата си, а на друг накълцал ръката преди други двама униформени да го застрелят на място, съобщава „Дейли телеграф”. Екшънът се разиграл на ъгъла на „Джамайка авеню” и 160-а улица в Ню Йорк.
25-годишният полицай Кенет Хийли имал само няколко месеца служба, когато психясалият Зейл Томпсън – на 32 години от квартал „Куинс”, му счупил черепа с малка синя брадва около 2 ч. сутринта местно време. Той, обаче, оцелял и е приет в болница.

29-годишна жена, преминаваща наблизо, е ранена случайно от полицейските куршуми. Тя е в болница в стабилно състояние, съобщиха от полицията. От там разследват дали ислямистка групировка има пръст в нападението, което на пръв поглед изглежда като изолиран случай.

Зейл Томпсън е описан като „начетен”, но „странен” човек, който наскоро приел исляма. „На този етап нямаме нищо, което да ни покаже, че имаме случай на ислямистки тероризъм”, заяви полицейският комисар Уилям Братън.

Вторият ранен полицай, чието име не се споменава, е в съзнание и контактен. „Ченгетата крещяха „Пусни я”, разказва свидетел, минавал точно в момента, когато Томпсън размахвал брадвата. „Той си вдигна ръката високо и я стовари право в главата на ченгето. То падна на земята, с лице надолу... Ченгето просто ли лежеше, а кръвта се изливаше върху лицето му. Не мърдаше”, каза той.

Друга свидетелка си спомни, че е чула седем изстрела преди Томпсън да бъде свален. Тя също видяла ужасната рана на главата на младия полицай. „Изглеждаше сякаш не може да мръдне. Кръвта бликаше от главата му. Тя се стече по цялото му лице”, разказа тя.

Томпсън, чиято стена във Фейсбук е пълна с постове на арабски и има само една стара черно-бяла снимка на загърнат в черен шал боец, е описан като „много образован” привърженик на „черната сила”. Той се е дипломирал в колежа „Ню Рошел” в Харлем, разказва негова бивша съученичка. „Винаги е говорил много положително. Бих го нарекла учен и интелектуалец”, разказва анонимната бивша студентка, която обаче не е наясно с последните му залитания в исляма.

Съседи на Томпсън в Бруклин обаче твърдят, че напоследък той е станал странен и конфликтен, постоянно се карал с приятелката си и майка си, а по-късно се преместил в квартал „Джамайка”.