Кипърският президент спешно в болница преди срещата на ЕС

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис бе приет в болница в Брюксел заради кръвотечение от носа в резултат на високо кръвно налягане.

Вероятно той ще пропусне започващата днес двудневна среща на ЕС, заради която пристигна в белгийската столица. Анастасиадис възнамеряваше да постави на форума въпроса за нарушенията от страна на Турция на ексклузивната морска икономическа зона на Кипър, където се предполага, че има големи залежи на газ. 

Наскоро Никозия реши да наложи вето на преговорите на Анкара за членство в ЕС. Кипърският президент съобщил в телефонев разговор с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой, че ще изложи възгледите си в писмен вид и те ще бъдат разпространени на срещата. 

Иначе на самия форум Анастасиадис ще бъде представен от гръцкия премиер Андонис Самарас. Лекарите в Брюксел оказали първа помощ на кипърския държавен глава, но от опасения кръвотечението да не се повтори му препоръчали да остане на легло в продължение на два дни. В момента Никос Анастасиадис е в добро състояние.