Ливанска репортерка загина в катастрофа, малко след като Турция я обвини в шпионаж

Журналистката е работела върху репортажи за ислямисти от ИДИЛ, които пресичат границата от Турция в Сирия

Ливанската репортерка Серена Шим, работеща за иранската телевизия Прес ТВ, загина в автомобилна катастрофа в Турция, дни след като Турция я обвини в шпионаж

“Нашият кореспондент Серена Шим беше убита близо до турско-сирийската граница. Тя загина в автомобилен инцидент, докато се е прибирала след репортаж. Колата и се е сблъскала с тежка машина.” съобщиха от медията, в която е работела - Прес ТВ. Шим, която има двойно гражданство – ливанско и американско.

Шофьорът на другата машина е бил арестуван, съобщава турската новинарска агенция Хюриет. От Прес Тв обаче оспорват съобщението, твърдейки, че и шофьора и машината са изчезнали. От Прес ТВ изразиха подозрение, че може би не става дума за инцидент. “Само преди два дни, тя беше заплашена от турското разузнаване”, съобщиха от телевизията.

Шим се е връщала в хотела си, след като е направила репортаж от Сурич – край сирийската границата, където се намират много чуждестранни журналисти. Те са там за да излъчват новините за обсадения от ислямистите сирийски град Кобани. Тя е изразявала притеснения за своя живот. Смъртта и в неделя идва ден, след като е получила заплахи от Турската разузнавателна агенция (MIT), които я обвинявали в шпионаж.

“Много съм изненадана от това обвинение – дори смятам да отида в турското разузнаване, защото нямам какво да крия”, заяви Шим в репортажа на Прес ТВ. “Загрижена съм, защото Репортери без Граница определят Турция като най-големия затвор за журналисти така, че аз съм изплашена за това което могат да използват срещу мен”.

Журналистката е работела върху репортажи за ислямисти от ИДИЛ, които пресичат границата от Турция в Сирия, в автомобили и камиони свързвани с различни неправителствени организации, някои от които носели знаците на “Световна програма по храните” – организация към ООН. Журналистката твърдеше, че е получила снимки от ислямските бойци, пресичащи границата и е била една от малкото репортери, които са се фокусирали върху този въпрос.