National Interest: 13 години Америка страда от президентски гафове

Малко вероятно е да се промени некомпетентната външна политика на Овалния кабинет със следващия президент

Няма изгледи в близко време да престанат гафовете в американската външна политика. Вече 13 години САЩ страдат от некомпетентната външна политика на Овалния кабинет и е малко вероятно тази тенденция да се промени преди встъпването в длъжност на новия президент. Това коментира политическият редактор на National Interest. Робърт Мери.

Според него, страната отчаяно се нуждае от това да се спаси от подобни редовни външнополитически гафове, но има съвсем малка надежда, че новият президент ще бъде по-добър, отколкото предишните двама.

На Америка просто не й провървя с последните двама държавни глави. И това е така не защото те са глупави или не знаят достатъчно.

Според Мери, външната политика на Съединените щати и до момента се основава на два основни философски постулата, които са безнадеждно илюзорни. Първият кореспондира с идеята за еволюцията на човечеството и неговата ангажираност по отношение на непрекъснатото подобряване на неговия живот, който и досега изповядват последователите на Удроу Уилсън.

Ние искрено вярваме, че човешката природа може да бъде променена, за да посее в света светлина и топлина, ако ние се трудим усърдно за това, изтъква редакторът. Той обаче допълва – но това е неправилно възприятие за нещата.