С 423 гласа "да" одобриха комисията "Юнкер"

Европейският парламент одобри състава на новата Еврокомисия с 423 гласа "за", 209 "против" и 67 "въздържали се" от общо 766-те евродепутати.

Официално Жан-Клод Юнкер бе избран за председател на ЕК.

Мандатът на ЕК е пет години. Тя ще започне да изпълнява задълженията си на 1 ноември.

Сайед Камал от групата на консерваторите и реформаторите съобщи, че неговата група ще се въздържи при поименното гласуване. Въпреки това той заяви, че ще работи с Жан Клод-Юнкер и му желае успех. Неоклис Силикиотис (Обединена европейска левица), Ребека Хармс (Зелени), Найджъл Фараж (Европа на свободата и пряката демокрация), както и независимите евродепутати съобщиха, че техните групи ще гласуват против. Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на АЛДЕ заявиха подкрепа за Юнкер.

След гласуването председателят на Европарламента Мартин Шулц поздрави Юнкер и му връчи писмо, удостоверяващо резултатите от избора.

В последните седмици евродепутатите проведоха изслушвания с всеки един от номинираните за еврокомисари. Преди гласуването днес Юнкер представи официално своя екип и програмата си.

"Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл", посочи Юнкер.

"Новият състав на Евпорейската комисия току-що беше одобрен от Европейския парламент. Силен мандат и огромни предизвикателства предстоят", написа във фейсбук българският еврокомисар и вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.