Буря връхлетя Германия и Австрия, бавно пълзи и към нас

Предупреждават за наводнения край бреговете на Северно море

Германия, Швейцария и Австрия се готвят за наводнения и обилни снеговалежи, предизвикани от урагана Гонсало.

Бурята, която връхлетя през нощта Западна Европа, е отнесла покриви на сгради и е нарушила нормалното функциониране на транспорта в южната част на Германия.

Железопътната компания "Дойче бан" съобщи, че в германските провинции Баден-Вюртемберг и Бавария заради паднали върху релсите дървета е било спряно движението по 23 линии. По думите на представител на баварските власти стотици бежанци са били евакуирани от повредените им палатки в Нюрнберг.

Според федералната служба за мореплаване бурята може да причини наводнения по крайбрежието на Северно море по-късно.

Няма данни за жертви от бурята, която връхлетя също Австрия и Швейцария, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В южната част на швейцарските Алпи ветровете достигнаха скорост от 185 км/ч, като предизвикаха автомобилни злополуки и доведоха до затваряне на пътища.

Близо 30 000 австрийски домове останаха без ток за няколко часа в провинция Тирол заради пострадали електропроводи. Метеоролозите в Австрия очакват до петък да падне около метър сняг в планините.

Във вторник ураганът Гонсало удари Великобритания. Жена беше смазана от паднало дърво в Югозападен Лондон, над 100 полета летище Хийтроу,транспортът по жп линиите и главните пътища беше нарушен.

През следващото денонощие у нас ще настъпи съществена промяна на времето - рязко и продължително застудяване. За седем области (Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград) е обявен оранжев код за валежи, в три от тях (Габрово, Велико Търново и Кърджали) и за силен вятър. За останалата част от страната е издадено предупреждение "жълт код" за силен вятър.

През нощта с умерен до силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са от 5-6 градуса в крайните западни, до 15-16 градуса - в югоизточните райони; в София - около 6 градуса, съобщава НИМХ-БАН.