През 2008 г. Путин предложил на Полша да поделят Украйна

Твърдението е на бившия полски външен министър Радослав Шикорски, който обаче настоява, че думите му са неправилно интерпретирани от американски журналист

Още през 2008 г. руският президент Владимир Путин предложил на тогавашния премиер на Полша Доналд Туск да си поделят Украйна, казва председателят на полския парламент Радослав Шикорски в интервю, публикувано от американския уебсайт „Политико“ и цитирано от Ройтерс.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече „клюка“ статията за подобно предложение на Путин и допълни, че не е особено запознат с „творчеството на това издание“, предаде ТАСС.

Според Шикорски, който до септември беше външен министър на Полша, Путин направил предложението по време на визита на Туск в Москва през 2008 г.

„Той поиска от нас да бъдем участници в това разделяне на Украйна. Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск, когато посети Москва“, казал Шикорски.

„Путин заяви, че Украйна е изкуствена страна, че Лвов е полски град и защо да не вземем да уредим заедно нещата“, казал Шикорски в интервюто с дата 19 октомври.

По-късно Шикорски обаче заяви, че интервюто не е било авторизирано и американският журналист погрешно е предал неговите думи.

„Някои мои думи бяха лошо интерпретирани. Потвърждавам, че Полша не е участвала в анексиране на територии. Помня, че Путин говори публично за Украйна като изкуствено творение по време на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г.“, написа Шикорски в „Туитър“ (@SikorskiRadek).

Полското външно министерство отказа да коментира публикацията, а премиерът Ева Копач подчерта, че не може да прави изявление, преди да е прочела интервюто.

Томаш Наленч, съветник на полския президент Бронислав Комаровски, изрази своето учудване и подчерта, че не вярва Шикорски да е казвал подобно нещо.

„Имам достатъчно голямо въображение да си представя, че Путин е казал това на шега през 2008. Трудно мога да повярвам, че това изявление не е било използвано на момента, а бившият външен министър Шикорски се сеща за него чак сега през 2014 г. Твърде сензационно звучи, за да е истина“, каза Наленч пред полската държавна телевизия.
Източник: БТА