​Барозу гневен към Камерън: Лондон не може да променя фундамента на ЕС

Дълбоко погрешно е Великобритания да напусне съюза, смята европейският лидер

Европейските лидери ще отхвърлят всеки опит на британския премиер Дейвид Камерън да промени „фундаменталните" елементи на ЕС, какъвто е и принципа за свободно движение на хора. Това обяви шефът на Европейската комисия Жозе Барозу, който съвсем скоро ще се оттегли от високи пост, отбелязват „Гардиън" и Би Би Си.

По време на речта си пред „Чатъм хаус" (Кралският институт за международни отношения) той предупреди Камерън, че прави историческа грешка с искането за предоговаряне на европейските договори и заплахите за напускане на ЕС. Барозу отхвърля плановете на Консервативната партия да наложи ограничения за броя на имигрантите от ЕС, подчертавайки, че това са приказки, които няма да бъдат приети.

Барозу, който следващият месец напуска поста след 10 години в Брюксел, каза, че дори страни, които традиционно не са приятелски настроени към Великобритания, искат Лондон да остане в ЕС.

По думите му много страни членки са съгласни с Камерън, че са нужни мерки за справяне със злоупотребата със социални помощи. Но президентът на ЕК бе категоричен, че няма да бъде възможна промяна със свободното движение на хора, което е гарантирано от Римските договори през 1957 година.

The Sunday Times пише, че Камерън планира да ограничи осигуровките за нискоквалифицирани имигранти от ЕС. Това би засегнало държавите от Източна Европа.

„Да се променят тези правила е нужно съгласието на всички страни", предупреди Барозу и добави, че членството на Лондон в ЕС е в интерес на британската икономика, политика и сигурност.

Жозе Мануел Барозу също прикани проевропейските британци да повлияят на евроскептичните си съграждани.