Китай предупреди Запада да не се меси в конфликта в Хонконг

Това изявление е в отговор на призивите на Вашингтон към Пекин да прояви сдържаност към масовите протести срещу комунистическото управление

Китайският министър на външните работи Уан предупреди западните държави да не се месят във вътрешните работи на страната по повод мащабните протести в Хонконг.

"Пекин много формално и ясно заяви позицията си: Хонконг принадлежи на вътрешните работи на Китай. Всички държави трябва да уважават суверенитета на Китай", каза Уан, цитиран от агенция "Ройтерс". Той е най-високопоставеният представител на китайските власти

Китайският министър направи изявлението си в държавния департамент на САЩ преди разговорите му с държавния секретар Джон Кери, който повтори призивите на Вашингтон към Пекин да прояви сдържаност към масовите протести срещу комунистическото управление. По-късно той се срещна с американския президент Барак Обама. "Имаме големи надежди, че властите в Хонконг ще проявят сдържаност и ще уважат правото на протестиращите да изразяват своите възгледи", каза Джон Кери.

По-рано през седмицата представители на администрацията на Обама заявиха, че легитимността на главния администратор на Хонконг Лян Чунин ще бъде подсилена, ако жителите на специалния регион получат възможността да избират от различни кандидати за поста.