Расмусен открива собствена консултантска фирма

Неправителствени организации остро разкритикуваха решението

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен открива консултантска фирма. Тя ще предлага услуги в областта на сигурността и дипломацията на правителства и корпорации, съобщава "Ройтерс".

"Искам да продължа да се занимавам с проблемите на международната сигурност, трансатлантическите отношения, Европейския съюз и глобализацията", заяви Расмусен. Неправителствена организация "Корпорейт юръп обзърватори", която се съсредоточава върху изобличаването на ролята на корпорациите и лобистите в политиката на ЕС – критикува остро това решение . "Това е шокиращ пример за висш политик, който продава на частни корпорации своята репутация, връзки и вътрешна информация", заявяват от там.

"Откриването на консултантска фирма, която да се занимава с лобизъм в областта на сигурността, веднага след напускането на поста генерален секретар на НАТО е неправилно и неприемливо", коментира представителят на Зелената партия в Европейския парламент Райнхард Бутикофер.

Самият Расмусен заяви, че ще направи всичко възможно, за да избегне конфликт на интереси. "Натрупал съм огромен опит през годините и мисля, че е в интерес на всички да ползвам опита си", отговори на критиките Расмусен.

Европейската комисия има изискване, според което бившите комисари не могат да се занимават с лобизъм минимум 18 месеца след като напуснат длъжността си.