​ЦРУ обяви джихадистите, които са бият за Ислямска държава, българин е само един

Франция, Германия и Белгия с най-много бойци в Сирия и Ирак

Последни анализи на ЦРУ от септември месец показват, че броят на фундаменталистите джихадисти, биещи се на страна на Ислямска държава в Ирак и Леванта е между 20 000 -31 500. Според американското разузнаване, броят им е нараснал два до три пъти спрямо последните проучвания. Предполага се, че половината от бойците са чужденци.

Сред най-големи донори за фундаменталистите от ислямските страни са: Тунис - над 3000; Саудитска Арабия - над 3000; Мароко - 1500; Турция - 1000; Йордания - 900; Либия - близо 600; Египет - близо 400; Пакистан - близо 350.

Застрашително продължава да расте и броят на джихадистите от европейските държави. Британското правителство е потвърдило присъствието на близо 600 техни граждани, воюващи на страната на ислямистката държава. По техни думи не е изключено броят им да е дори повече достигайки 2000 души. Министърът на вътрешните работи на Франция, Бернард Казонав потвърди за присъствието на близо 930 френски поданици на територията на Ирак и Сирия. Той уточни, че по-всяка вероятност броя им може да е и по-голям.

Голяма е и групата немските граждани воюващи на страната на фундаменталистите. По данни на немското разузнаване, те са близо 400, но тенденцията е да се увеличат. Шефът на немското вътрешно разузнаване Ханс Георг- Маасен предупреди, че "Завръщащите се от там са Европейски проблем". По негови думи немските бойци са сред висшите командващи на силите на Ислямска държава в Ирак и Леванта. Маасен поясни, че голяма част от тях в момента се прибират в Европа, за набиране на нови попълнения от доброволци.

Сред европейските държави Белгия е най-силно засегната, като съотношение брой на бойците - население. По данни на правителството броя им е близо 400 и нараства.

От държавите на Балканите най -голям е броят на бойците от Босна и Херцеговина - близо 340, следвана Косово - 150, Албания - 140, Македония - 20. По статистиките не ЦРУ от България се води само един джихадист.