Рухани: Страх ли ги е американците да влязат в Ирак?

Лидерът на Иран разкритикува решението на САЩ да не пращат сухопътни войски

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в интервю за Ен Би Си, че джихадистите от “Ислямска държава” искат да убият цялото човечество.

“От гледна точка на ислямските принципи и култура убийството на невинни хора е равносилно на убийството на цялото човечество”, заяви Рухани по повод обезглавяването на невинни от терористичната групировка.

Лидерът на Иран разкритикува решението на САЩ да не пращат сухопътни войски в Ирак: “Да не би американците да ги е страх техни войници да бъдат убити в Ирак в борбата, която твърдят, че е срещу тероризма?”

Франция ще осигури подкрепа за въздушни удари в Ирак, обяви президентът Франсоа Оланд вчера.
“Ислямска държава” е превзела 21 села близо до кюрдския град Айн ал Араб в Северна Сирия, близо да границата с Турция, съобщи Ройтерс. Терористите са напуснали базите в Сирия, които САЩ планират да ударят.

Антивоенни активисти пък прекъснаха речта на държавния секретар на САЩ Джон Кери за необходимостта да се унищожи “Ислямска държава” пред сенатска комисия.

Протестиращите издигнаха розови плакати зад гърба на Кери с надписи “Няма военно решение” и “Спрете войната на Обама”.

15 души задържаха в Косово при операция срещу членове на джихадистите. Сред тях има няколко имами.

Австралийските власти задържаха поне 15 души, свързани с “Ислямска държава”, в антитерористична операция в Сидни и Бризбейн, съобщи още Ройтерс. Те са обвинени в подготовката на атентати и публични убийства, включително обезглавяване в Австралия.

Най-малко 800 тежковъоръжени полицаи се включиха в операцията след сигнал, че висш член на терористите зове за публични убийства.