Oбластите Донецк и Луганск придобиха специален статут

Някои части от двете области ще получат специален статут за следващите три години. Украинският парламент гласува и амнистия на участниците в събитията в района

Украинският парламент прие закон, предоставящ специален статут на някои райони от Донецка и Луганска област. За проекта, внесен от президента Петро Порошенко, гласуваха 277 депутати при минимално необходими 226 гласа.

Посочените в закона територии получават специален статут за следващите три години. "През това време ще имаме възможност да решим въпросите, засягащи по-дълбоката децентрализация", съобщи президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Документът за специален характер на местното самоуправление в съответните зони е предвиден в договореностите, постигнати на 5 септември в Минск.

Също така се прие и закон за амнистия на участниците в събитията в Донбас. Приетият закон за амнистия определя и условия, при които съответните лица се освобождават от наказателна и административна отговорност.  По-рано президентът Порошенко заяви, че амнистията няма да обхване престъпниците, извършили умишлено убийство, терористичен акт, покушение срещу държавен служител, служител от органите на реда или съдия, изнасилване, мародерство, гавра с тела на загинали, гавра с паметници и престъпления "по цял ред други членове, призовани да гарантират целостта на Украйна".