Ал Кайда призова джихадистите да освободят британския заложник

Английските спецчасти не могат да спасят Алан Хенинг, понеже местонахождението му не е известно

„Ал-Кайда” призова „Ислямска държава” да освободи британския заложник Алан Хенинг, защото е невинен хуманитарен служител, който се опитва да помогне на страдащите мюсюлмани, предаде БНР, позовавайки се на журналист, намирал се в района по време на отвличането.

Хенинг бил толкова развълнуван от съдбата на мюсюлманите в Сирия, че решил да пропусне Коледа със съпругата и двете си деца, за да пропътува повече от 6 000 км и да достави медицинско оборудване за бежанците в град Ал-Дана. Ръководителят на местния клон на „Ал-Кайда” се срещнал с представители на „Ислямска държава” 4 дни след отвличането му и ги и обвинил, че това е в разрез с ислямските закони. Британецът бил единственият християнин сред доброволците от конвоя със стари линейки, натоварени с медицинско оборудване, организиран от базирана във Великобритания мюсюлманска благотворителна организация.

Междувременно министърът на външните работи на Обединеното кралство Филип Хамънд призна пред медиите, че спецчастите изпитват трудности с организирането на спасителна мисия за Хенинг, тъй като не могат да установят местонахождението му.