Лондон моли Единбург : Нека останем заедно!

"Нека останем заедно" - под това мото тази вечер най-популярните британски групи ще свирят на прочутия площад "Трафалгар" в сърцето на Лондон, съобщи Ройтерс. Идеята на артистичният свят е да повлияе на резултатите от насрочения за 18 септември референдум за независимост на Шотландия.

Тогава около 4 милиона души с право на глас ще отговорят на въпроса: "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?". През последните 10 дни допитванията до общественото мнение показваха противоречиви прогнози. Отначало доминираше желанието за откъсване от Великобритания, но последните проучвани сочат, че хората, които искат да останат в състава на кралството са 51 на сто.

Очаква се тази вечер емоционално обръщение към шотландците да направи и британският премиер Дейвид Камерън. Това ще бъде неговият последен опит да се опита да ги убеди да не изберат независимостта, а да продължат да бъдат заедно в една държава с останалите членки на британското семейство.

Пълното си мълчание по този очевидно драматичен проблем за монархията наруши в неделя и Елизабет II. Тя призова народа на Шотландия "да помисли много внимателно за бъдещето си". Кралицата направи коментара си след излизане от църквата в Балморал, Шотландия, където прекара уикенда в резиденцията си. От Бъкингамския дворец веднага официално съобщиха, че Нейно величество по никакъв начин няма да вземе страна и ще остане неутрална пред избора на шотландците.

Какъвто и да е изходът от референдума в четвъртък, най-вероятно Елизебет II ще продължи да бъде държавен глава на Шотландия, защото мнозинството я тачи като кралица.

В Щатите също следят много внимателно какви са настроенията във Великобритания. И там обявиха, че са абсолютно неутрални, но може да се припомни, че президентът Барак Обама заяви в Брюксел през юни т.г., че "САЩ са дълбоко заинтересовани техният близък съюзник и активен партньор да остане единен в бъдеще".