Французи създадоха първия робот-шофьор

Андроидът се нарича NAO и ще струва 8000 евро в комплект с автомобила

Роботизиран шофьор - това е новият проект на френската компания "Алдебаран Роботикс", който навярно би помогнал за предотвратяване на пътните инциденти, дължащи се на преумора, грешна преценка на разстоянието до определен обект, алкохол в кръвта и др.

Въпросният проект се нарича NAO. Става дума за робот-андроид, който е перфектен шофьор. Създадена е миниатюрна версия на това устройство и на електрическия автомобил BMW Z4, която то управлява от няколко месеца, съобщи Gizmag.

NAO разполага с компютърна зрителна система, състояща се от две прецизни камери, ултразвуков датчик за точно определяне на разстоянието до различни предмети, два инфрачервени предавателя и два приемника, девет сензора за допир и осем за налягане.

Засега андроидът почти съвсем сам шофира возилото си. От средата на 2015 г. той ще се справя прекрасно, без чужда помощ, уверяват създателите му. По всяка вероятност ще бъде пуснат на френския пазар в края на следващата година – цената му ще е към 8000 евро в комплект с автомобила.