The Voice of America: ЕС е дълбоко разединен относно строгостта срещу Русия

Европейският съюз заплаши Русия с нови санкции, ако Москва продължи военната си дейност в Източна Украйна. ЕС обаче е дълбоко разединен относно строгостта на възможните действия, като много от 28-те страни-членки на съюза са зависими от руския газ и търговия, коментира радио Voice of America.
На среща в Брюксел европейските лидери обявиха, че са възложили на Европейската комисия в рамките на седмица да подготви нови мерки срещу Кремъл, ако не промени курса си в Украйна.
Новите санкции срещу Русия обаче ще изискват единодушие сред европейските лидери, много от които са предпазливи в предприемането на категорични мерки заради опасения от икономическото им влияние върху собствените им икономики.

Радио Прага предаде, че чешкият премиер Бохуслав Соботка се е изказал против налагането на допълнителни санкции срещу Русия. По думите му, Чехия първоначално е подкрепяла санкциите, но сега изисква промяна в подхода.
„Ние призоваваме не към ескалация на санкциите, ние сме за преговори с Русия. В Източна Украйна умират все повече хора, жертвите вече са 2500”, каза Соботка.
BBC пък предаде, че според премиера на Словакия Роберт Фицо, нови санкции на Европейския съюз срещу Русия са безсмислени и контрапродуктивни. Фицо отбелязва, че си запазва правото да наложи вето на санкциите, ако те ощетяват националните интереси на Словакия.
„Засега не виждаме резултат от вече наложените санкции, въвеждането на нови няма никакъв смисъл”, каза словашкият премиер след края на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.