Русия, Украйна и ЕС подновяват газовите преговори

За това се договориха еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, руският министър на енергетиката и шефът на

Русия, ЕС и Украйна ще подновят в най-скоро време газовите преговори, а конкретната дата ще бъде определена следващата седмица. За това се договори в Москва еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който се срещна с руския министър на енергетиката и шефа на "Газпром", съобщи БНР.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви след срещата, че за да бъде осигурен транзитът към Европа през зимата, Украйна спешно трябва да запълни своите подземни хранилища с още 10 млрд. куб.м газ. Москва предлага да не се чака решението на арбитража и Киев да започне да купува синьото гориво по цена от 385 долара за 1000 куб. м, което е намаление със 100 долара.

"Газпром" е готов да гарантира европейския транзит през Украйна, но същевременно настоява Киев да погаси натрупания дълг от над 5 млрд. долара, заяви шефът на компанията Алексей Милер. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер го подкрепи и обеща, че ЕС в най-скоро време ще предложи на властите в Киев конкретен график.

Руските партньори трябва да потвърдят, че газовите доставки за Европа са сигурни, а Украйна е длъжна да гарантира транзита, резюмира еврокомисарят по енергетиката.