Обама обвини Русия за насилието Украйна

Обама направи изявление от Белия дом по повод засилващото се напрежение между Русия и Запада

Обама обвини Русия за насилието Украйна. Чрез официалното изявление от Белия дом той заяви, че Русия обучава, въоръжава и финансира проруските сепаратисти в Украйна. Според него заснемането на руски войски в Украйна ясно показва това.

"Двамата лидери Обама и Меркел са силно обезпокоени от съобщенията, касаещи кризата в Украйна. С оглед на развитието на събитията теса се съгласили, че САЩ и ЕС трябва да разгледат допълнителни санкции срещу Русия", се посочва в съобщение на Белия дом. Президентът на САЩ и канцлерът на Германия също са потвърдили готовността да се продължи с търсенето на дипломатическо решение на конфликта.

Обама заяви, че украинският президент Петро Порошенко ще пристигне на посещение в Белия дом през септември. Междувременно, руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна да осигурят хуманитарен коридор на обкръжените украински войници, съобщи Ройтерс.

"Призовавам силите на опълченците да отворят хуманитарен коридор за обкръжените украински военнослужещи, за да се избегнат безсмислени жертви, да им предоставят възможност безпрепятствено да напуснат района на бойните действия”, каза на свой ред Путин.Той е категоричен, че Русия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на гражданското население в Източна Украйна.