Сензация: Млечният път е натъпкан с извънземни

Според американски учен на няколко десетки милиона планети от Галактиката има цивилизации, които са по-развити от нас в техническо отношение

Зорница Веселинова

„Данните от космическия телескоп „Кеплер” сочат, че 47% от звездите в Млечния път притежават планетни системи както нашето Слънце”, заяви сензационно на пресконференция професор Кристофър Амигдейл, астрофизик от Калифорнийския университет.

Той поясни, че в обитаемите зони на тези звезди попадат минимум 16 милиарда (!) планети, които разполагат с атмосфера, на повърхността им не е нито прекалено топло, нито прекалено студено, навярно има вода и т.н. Според него поне на няколко десетки милиона от визираните планети бихме открили цивилизации, които са по-развити от нас в техническо отношение. С други думи, Галактиката бъка от „зелени човечета”. Феноменалният резултат е получен при обследване на относително малък участък от нея. Представяте ли си какво би „изскочило” от по-голям район на Млечния път?!

Американският астронавт Джон Грунсфелд, шеф на научната програма на НАСА, не е оптимист като проф.Амигдейл. „Разумни същества има на седем планети, намиращи се извън Слънчевата система, които са от групата на наскоро откритите 736 космически тела, движещи се около звезди, подобни на нашата”, съобщи той.

През 2018 г. на орбита ще бъде изведен космическият телескоп „Джеймс Уеб”, на който НАСА възлага големи надежди. Той трябва да огледа сектор, отдалечен на 30 светлинни години от Слънчевата система – фантастично разстояние, непосилно за „родственика” „Кеплер”. Уникалният апарат ще търси планети, подобни на нашата, населени от разумни същества. Той ще бъде инсталиран в една от точките на Лагранж на 1,5 млн. км от Земята. Точките на Лагранж са 5. В тях гравитационните полета на Слънцето и планетата ни взаимно се уравновесяват, т.е. обектите, намиращи се там, не се привличат нито от едното, нито от другото космическо тяло. Мнозина учени смятат, че кораби на извънземни са разположени тъкмо в някои от тези точки и една от задачите на „Джеймс Уеб” е да ги потърси.