Минироботи тренират за полети до далечни планети

Изглеждат като камиончета-играчки и са оборудвани с уебкамера, Wi-Fi антена и GPS система за навигация

Новите роботи на НАСА изглеждат като камиончета-играчки с дистанционно управление, но в бъдеще ще бъдат използвани като авангард, проучващ далечни планети, съобщи Space.com. Автономните роботи, наречени от инженерите галено “суомита“ (swarmies), са много по-малки от другите подобни устройства на НАСА, какъвто е марсоходът Curiosity например. Всеки от тях е оборудван с уебкамера, Wi-Fi антена и GPS система за навигация.

Суомитата функционират както мравуняка. Когато една мравка открие храна, изпраща сигнали към останалите и всички се събират и работят заедно, за да отнесат храната в мравуняка. Инженерите от космическия център “Кенеди” във Флорида създадоха софтуер, който насочва малките роботи в различни посоки, за да търсят специфични, предварително определени материали – например вода под формата на лед на Марс. Ако един от тях намери нещо интересно, използва радиокомуникационна връзка - извиква “колегите”, за да му помогнат да събере проби.

Засега суомитата обикалят само в паркингите около центъра “Кенеди” и са програмирани да търсят хартиени ленти с отпечатани на тях баркодове. В следващите месеци предстои тестването на миниробот, проектиран да копае в извънземни повърхности, търсейки интересни или ценни материали. Тестът ще покаже ефективен ли е софтуерът на суомитата и може ли да контролира други роботизирани устройства.