Последното писмо на Фоули до близките му

Бабо, бъди силна, защото имам нужда от теб, за да възстановя живота си!, пише екзекутираният британски журналист

Семейството на отвлечения и убит от групировката Ислямска държава американски журналист Джеймс Фоули публикува писмо, което близките му са получили, докато той е бил в плен, с помощта на негов приятел заложник, пише Би Би Си.

Джеймс Фоули не е могъл да пише на семейството си, защото ислямистите са взимали писмата му. Но той е намерил начин - помолил е друг заложник, който скоро е щял да бъде освободен, да научи наизуст писмото му. След като заложникът бил пуснат на свобода, той продиктувал писмото на майката на Джеймс. Семейството публикува в неделя вечер писмото на страницата във Фейсбук, посветена на освобождаването на журналиста, преди да бъде убит.

По-рано те почетоха паметта на Джеймс в техния роден град Рочестър, Ню Хемпшир.

Джеймс Фоули, журналист на свободна практика, бе заловен в Северна Сирия през ноември 2012 г. Миналата седмица бе разпространено видео, в което той бива обезглавен от мъж с лондонски акцент.

Ето и писмото на Джеймс до близките му:

Мило семейство и приятели,

Спомням си как ходих до мола с татко, как карах колело с мама. Помня толкова прекрасни семейни мигове, които ме отнасят далеч от този затвор. Мечтите ми за семейството и приятелите ми изпълват сърцето ми с радост.

Знам, че мислите и се молите за мен. И аз съм благодарен за това. Усещам ви всичките, особено когато се моля. Моля се и за вас - да бъдете силни и да вярвате. Наистина чувствам, че мога да ви докосна, дори и в тази тъмница, когато се моля.

18 от нас сме затворени в една килия и това ми помага. Говорим си до безкрай за филми и спорт. Играем на разни игри с разни боклучета, които намираме в килията. Измислихме как да играем на шашки и шах, организираме си състезания. Игрите и съветите, които разменяме ни помагат времето да минава по-бързо. Повтаряме си историите и се смеем, за да се разсейваме от напрежението.

Имаше слаби и силни дни. Много се радваме, когато някой бъде освободен, но разбира се, всеки копнее за своята собствена свобода. Окуражаваме се един друг и се подкрепяме. Хранят ни по-добре и ежедневно. Пием чай, понякога кафе. Възвърнах си много от килограмите, които бях загубил.

Мисля си за братята и сестра ми. Спомням си как играхме на върколаци в тъмното с Майкъл. Щастлив съм, когато си спомням за тези приключения. Ако има останали пари в сметката ми, искам да ги вземат Майкъл и Матю. Толкова съм горд с теб, Матю, и съм благодарен за щастливите детски спомени.

И големият Джон! Колко много ми хареса посещението при теб и Крес в Германия. Благодаря за гостоприемството. Мисля си много за РоРо и се опитвам да си представя Джак!

И Марк... толкова съм горд с теб, братко. Представям си те на западния бряг и се надявам, че караш сноуборд и къмпингуваш някъде. Спомням си как ходихме на комедийно шоу в Бостън и нашата прегръдка след това. Тези специални моменти ми дават надежда.

Кати, толкова съм горд с теб. Ти си най-силната и най-добрата от нас. Представям си те как работиш и помагаш на хората като медицинска сестра. Радвам се, че си писахме, преди да ме заловят. Моля се да дойда на сватбата ти... сега звуча точно като баба!

Бабо, моля те, взимай си лекарствата, разхождай се и продължавай да танцуваш! Като се прибера вкъщи, ще те изведа навън. Бъди силна, защото имам нужда от теб, за да възстановя живота си!

Джим