Загадъчна смърт и погребения на разузнавачи и десантчици в Русия

Псков като че е разделен от невидима стена. Едните знаят нещо и мълчат, а другите искат да знаят, но не получават отговори, казва източник на Газета.Ru от журналистическите среди на града

В южната част на Русия – на границата с Украйна, са загинали деветима разузнавачи от 18-а мотострелкова бригада, твърдят войнишки майки. Военнослужещите са били прехвърлени от Чечения в Ростовска област, казват правозащитници. Те твърдят, че разузнавачите са загинали на територията на Украйна. Междувременно репортер на Газета.Ru замина за Псков, където вчера са били погребани няколко десантчици, загинали при неизяснени обстоятелства по време на командировка на юг.

Как руски разузнавачи са загинали на границата с Украйна?

Във вторник членовете на Съвета по правата на човека към президента на Русия Сергей Кривенко и Елла Полякова отправиха молба към Следствения комитет на Русия за изясняване на обстоятелствата около смъртта на деветимата професионални войници от разузнавателна група от 18-а мотострелкова бригада.

„Информацията ни предадоха нашите партньори – Комитетът на войнишките майки в Ставрополския край, разказа през Газета.Ru Сергей Кривенко. - Тази мотострелкова бригада е разположена в Чечения, била е прехвърлена уж за учения в Ростовска област, а на 9 и 11 август военнослужещите са загинали. Къде и при какви обстоятелства – версиите са различни. Точни данни няма“.

Войнишките майки са предали на правозащитниците списък на загиналите, но на сайта на Съвета по правата на човека са посочени само тяхната длъжност и звание.

В списъка са редови разузнавачи, разузнавач-сапьор и разузнавач-гранатометчик, командир на отделение и командир на група. „Фамилните имена почти на всички са явно дагестански. А възрастта им – родени от 1960 г. до 1990 г.“, казва Кривенко.

Председателят на Комитета на войнишките майки в Ставрополския край Людмила Богатенкова моли да й се обадим след малко, тъй като при нея се отбил заместник-прокурор, вероятно от военната прокуратура, да вземе списъците.

„Той дойде, помоли да му дадем списъците и по-малко да общуваме с пресата. Но аз съм на 74 години, вече не се страхувам от нищо – казва тя, пояснявайки, че информацията са й предали други военнослужещи. По техни данни руските разузнавачи са били на територията на Украйна. - Това е бил град Снежное, границата на Луганска и Донецка област. Колоната е била обстрелвана с ракети „Град“. Тя изрежда фамилните имена, длъжностите, званията и датите на раждане. Обяснява, че на 9 август са загинали девет души от батальона със специално предназначение. Но това далеч не е пълният списък.

„На 11 август са загинали още двама души – командир на ремонтна рота, 27-годишният старши лейтенант Евгений Пилипенко, началник на инженерна служба, 38-годишният подполковник Юрий Пешков“, казва Богатенкова. Добавя, че знае и за други загинали военнослужещи на границата с Украйна, има и ранени, те са в болници в Ростов, Ханкала и други градове в Южна Русия.

Телата на загиналите военнослужещи се връщат на семействата им. „След това изпращат съобщение на роднините и пишат, че загиналият се е бил уволнил от Въоръжените сили и след това е умрял при неясни обстоятелства. В други случаи пишат, че е загинал на учения на полигон – продължава тя. - Роднините са в Дагестан, говорим с тях по телефона. Какво мога да им кажа аз, ако са им написали, че военнослужещият е умрял след уволнението си. Няма нито един случай, при който да се каже, че е загинал в зона на бойни действия“.

От министерството на отбраната заявиха за Газета.Ru, че не разполагат с информация за смърт на руски професионални войници и няма да коментират.

Загадъчната гибел на псковските десантчици

На 21 август украински блогъри публикува информация за смъртта в Донбас на няколко военнослужещи от дислоцираната в Псков 76-а въздушно-десантна дивизия. В съобщенията им се съдържаха снимки на документи, лично оръжие и барети. От своя страна, руските военни се усъмниха в достоверността на тази информация, като отбелязаха, че на подобни задачи документи не се взимат.

Украински блогъри качиха също така в нета снимка на журнал от вечерната проверка, който също бил открит на територията на бойните действия в Донбас. В журнала са посочени 60 фамилни имена с инициали и звания. Използвайки този списък, журналисти и блогъри откриха в социалната мрежа ВКонтакте личните страници на някои десантчици, чиито имена напълно съвпадат с посочени в журнала. Интересно е, че почти всички акаунти са спрели да се обновяват на 15 и 16 август.

В понеделник започнаха да се появяват съобщения от Псков за закрити погребения в село Вибути.

Информацията се появи, след като руският журналист Иля Васюнин обърна внимание на страницата във ВКонтакте на един от смятаните за загинали в Украйна – псковския десантчик Леонид Кичаткин. На страницата му от името на съпругата му Оксана се съобщаваше за планираното за понеделник погребение, тя канеше приятелите и близките си да се простят с Леонид. След известно време обаче този запис беше сменен с друг: „Мъжът ми е жив и здрав“. Нещо повече, когато на Оксана Кичаткина се обадили журналисти, телефонът вдигнал мъж, представил се като Леонид.

Траурната церемония в понеделник в село Вибути се е състояла. По думите на очевидци в нея са участвали около сто души, имало е военни и полиция. Във вторник сутринта местното издание „Псковская губерния“ публикува снимки на пресните гробове на военнослужещите Леонид Кичаткин (на 29 години, загинал на 19 август) и Александър Осипов (на 20 години, загинал на 20 август). Днес, когато репортер на Газета.Ru набра номера на Оксана Кичаткина, никой не отговаряше.

„Градът като че е разделен от невидима стена. Едните знаят нещо и мълчат, а другите искат да знаят, но не получават отговори“, казва източник на Газета.Ru от журналистическите среди на Псков.

На 18 август президентът (Владимир Путин) неочаквано награди Псковската дивизия с орден „Суворов“. В Псков неочаквано пристигна министърът на отбраната Сергей Шойгу, за да окачи лично военната награда на знамето. Официално в заповедта се казва, че орденът се връчва „За успешното изпълнение на бойни задачи на командването и проявените от личния състав мъжество и героизъм“.
(Dnes.bg)