Съветът за сигурност на ООН порица Русия за хуманитарния конвой

Това е драстично нарушение на суверенитета на Украйна

Съветът за сигурност на ООН е обезпокоен от едностранното решение на Русия да навлезе на територията на Украйна със свой хуманитарен конвой. Това бе съобщено след извънредното заседание на съвета за ситуацията в Украйна, което се състоя по искане на Литва.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант, който председателства Съвета за сигурност, определи навлизането на руския хуманитарен конвой като провокационен акт.

„Това е неоспоримо и драстично нарушаване на суверенитета на Украйна, на международното право и на устава на ООН. То няма нищо общо с хуманитарна мисия. Хуманитарните усилия се координират от Организацията на обединените нации и ако Руската федерация иска да участва, може да направи това колективно, а не с едностранни действия." Това заяви британският дипломат, цитиран от Би Би Си.

Ройтерс предаде, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изразил сериозно безпокойство във връзка с влизането на конвоя в Украйна и изтъкнал, че то може да доведе до ескалация на напрегнатата ситуация.

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Виталий Чуркин обвинил Запада в изопачаване на действителността. Той припомнил, че Русия получила от Украйна нота, с която Киев се съгласява да приеме хуманитарния конвой.