Създателят на кампанията "ледена кофа" се удави

Филантропът Кори Грифин, който има най-голям принос за стартирането на световната благотворителна кампания срещу Амиотрофична латерална склероза (АСЛ) загина трагично, удавяйки се край Нантакет, щат Масачузетс.

27-годишният Грифит скочил от покрива на къщата Juice Guys на Правия Кей в Нантакет - едно популярно място за местните гмуркачи. След скока се показал над водата, но след това бил залят от нова вълна и изчезнал отново под водата. По-късно бил изхвърлен на брега безжизнен.Кори Грифин е човекът, който предизвика планетарна мания с благотворителната си идея в помощ на болните от амиотрофична латерална склероза. Идеята му хрумнала, тъй като искал да помогне по някакъв начин на своя болен приятел Пит Фрейтисс, който страдал от това коварно заболяване. Точно преди смъртта си Кори се обадил на баща и му съобщил, че току-що е успял да събере по време на кампанията в щата Масачузетс $100 000. "Беше най-щастливият човек на света" - споделя бащата през "Бостън Глоуб". Само няколко часа по-късно Грифин намира смъртта си. Досега кампанията "Ледена кофа", в която се включиха десетки хиляди знаменитости и обикновени хора по целия свят е събрала $22.9 млн. в борбата с АСЛ. Своето предизвикателство изпълниха Опар Уинфри, Джъстин Бибър, Бритни Спиърс, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс, Лейди Гага, Чарли Шийн, Джордж Буш, Фу Файтърс...Днес Кремъл обяви, че президентът Путин, който бе предизвикан от актьора Ван Дизел, е отказал да се присъедини към инициативата, "тъй като бил прекалено зает"

.

За ръст от 185 см и тегло от 95 кг Кори бил изклъчително атлетичен и подвижен.

Всъщност хокеят бил най-голямата страст на Кори и той бил безспорният лидер на училищният отбор – най-напред в Thayer Academy в Бейнтрий, а след това и в Taft School в Уотъртаун, щат Кънектикът. Продължава образованието си в Boston College, след което получава диплома и от Babson College в Уелсли.

Първоначално започва работа в Risk Assistance Network, след което става брокер на Ню Йоркската борса. Но най-добра кариера прави в една от най-големите американски инвестиционно компании Bain Capital, която някога купи и севлиевската фирма American Standard.

Всъщност работата му в Bain Capital му спечелва име на „революционер“ и талантлив мениджър. Той започва работа в компанията още като стажант, който прави впечатление с нестандартните идеи и оригинални инициативи. Но компанията има един принцип, който защитава от години: не допуска във фирмата да работят роднини по никаква линия. А Кори Грифин искал да вземе при себе си и брат си, който според думите му „е по-талантлив и от мен“ Когато се опита да говори с президента на компанията за брат си, той бил заплашен с уволнение, ако още веднъж се опита да наруши традициите на компанията.

„На следващия ден след нашия разговор, той влезе много наперен в кабинета ми“ - разказва за „Ню Йорк Магазин“ бившият изпълнителен директор на Bain Capital Джефри Шуортц. „И ми каза директно: Реших и дойдох да ви съобщя моето решение. Напускам фирмата, но при едно условие. На мое място ще назначите брат ми. След като имате такива принципи, аз няма да ги нарушавам. Но ако наистина държите на принципите, трябва да видите, какво може брат ми“.
Шуортци обаче много добре познавал качествата на Кори Грифин и за нищо на света не искал да загуби един от най-добрите си финансови анализатори. Затова решил да наруши най-строгия принцип на компанията: разрешил на брат му Майк Грифин.

„Той не го направи, защото искаше да се прави на герой. „ - разказва Джефри Шуортц. „Направи го, защото за него семейството винаги е на първо място. Но и защото в работата винаги е перфекционист, а брат ми се оказа истинско съкровище за компанията“.

На възраст, на която повечето младежи мислят егоистично само за себе си и за собствената кариера, Кори Грифит дарява $100 000 на фонда за подпомагане лечението на АСЛ – страшната болест, от която се оказало, че страда най-добрия му приятел и бивш партньор от хокейния отбор и след това състудент от Boston College Пит Фрейтис. Всъщност Пит Фрейтис първи започва кампанията „Ледена кофа“, но тъй като бил в напреднал стадии на болестта, Кори Грифин поел инициативата и той се заел да разпространява неговата идея. И си поставил реална цел: да събира по $100 000 на всяка благотворителна вечер, която организирал. Разбира се, това не се случвало често, всъщност случило се само два пъти, като за съжаление втория път било точно преди да загине.