Страсбург защити Немцов: антиправителственото скандиране е човешко право

Европейският съд по правата на човека нареди Русия да плати обезщетение от 26 000 евро на Немцов и 2500 евро разходи

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е нарушила правата на опозиционния лидер Борис Немцов, като го е арестувала и задържала за две седмици след антиправителствена демонстрация.

Според съда в Страсбург арестът на Немцов след разрешен от властите опозиционен митинг в Москва на 31 декември 2010 г. е бил "произволен и незаконен".

Припомняме, че близо сто души, сред които видни руски опозиционери и правозащитници, бяха арестувани в Москва при разпръсването на неразрешен протест в защита на свободата на събиране.

Между 200 и 300 човека участваха тогава в демонстрацията  срещу "водената от дълго време от Кремъл кампания за фактическо обезсилване на конституционното право на мирен протест".

Милицията разпръсна митинга и арестува десетки участници в него, сред които бившият вицепремиер Борис Немцов - водеща опозиционна фигура и един от най-острите критици на Кремъл и на министър-председателя Владимир Путин.

Съдът нареди Русия да плати обезщетение от 26 000 евро на Немцов и 2500 евро разходи.

Според руската полиция опозиционерът е скандирал антиправителствени лозунги и е оказал съпротива при ареста.

Съдът заяви, че скандирането на антиправителствени лозунги е част от правото на свобода на словото на Немцов и че действията на властите имат "сериозен потенциал" да възпират руснаците "от участие в демонстрации и открити политически дебати".

Това е второто постановление на ЕСПЧ срещу Русия днес след решението за плащане на обезщетение на акционерите на несъществуващата вече петролна компания ЮКОС.