Аржентина отново във фалит

Финансовите власти на страната не успяха да стигнат до споразумение с кредиторите, съобщи АП.

Аржентина е във фалит за втори път за последните 13 години. Финансовите власти на страната не успяха да стигнат до споразумение с кредиторите, съобщи АП. Така наречените инвеститори - „фондови лешояди“ искаха пълно заплащане на притежаваните от тях облигации за $ 1,3 млрд., уточнява Ройтерс.

Аржентина обяви, че не може да изпълни тяхното искане и ги обвини, че използват проблемите на страната, за да направят големия си удар, коментира в. „Уолстрийт джърнъл“

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи оценката за страната с една степен до селективен дефолт малко преди аржентинският министър на икономиката Аксел Кисильоф да обяви пред пресата от Ню Йорк, че двете страни не са постигнали съгласие в хода на преговорите.

Крайният срок за постигането на споразумението между Аржентина и спекулативните фондове беше полунощ (по времето в Ню Йорк). Аржентинският министър на икономиката обаче защити твърдо позицията на правителството си, че не може да приеме сделка с американските хедж фондове - кредитори на страната и посочи, че те отказват да приемат компромисно предложение. Не се уточнява за какво предложение става дума. "Няма да подпишем споразумение, което излага на риск бъдещето на аржентинците", каза той след срещата с кредиторите в Ню Йорк.

Въпреки това министърът посочи: "Аржентинците могат да бъдат спокойни, защото утре ще бъде пореден ден за тях и светът ще продължи да се върти.", добави министърът.

Посредникът в преговорите Даниъл Полак обаче посочи, че пълните последици от дефолта не са предвидими и със сигурност не могат да бъдат положителни, отбелязва АП. Засега представители на хедж фондовете не са коментирали ситуацията.

Кисильоф коментира и понижаването на оценката на "Стандард енд Пуърс" за Аржентина. "Кой вярва на рейтинговите агенции? Кой мисли, че те са безпристрастни рефери на финансовата система", попита той.

През 2005 и 2010 година. Аржентина преструктурира 93% от националния си дълг в размер на $ 100 милиарда. На притежателите на тези облигации им беше предложена замяна на нови облигации с отстъпка от около 70% от първоначалната цена. Въпреки това, собствениците на близо 7% от дълговите ценни книжа, представляващи главно спекулативни инвестиционни фондове, не се съгласиха и изискват изплащане на 100 процента.