Мистериозен вирус живее в червата на половината човечество

Това е вид бактериофаг, вирусна частица, неоткрита досега, която взаимодейства с бактериите и е възможно да играе роля във формирането на хронични болести

Американски учени откриха вирус, който не е изследван досега, но се среща у почти половината хора по света. Вирусът, наречен CrAssphage, живее в червата и предстои да се изследва каква е ролята му в гастроентерологичната система, съобщава журналът Nature Communications, цитиран от Би Би Си.

Учени от Университета в Сан Диего сравнили чревни генетични проби от три големи международни бази данни. При близо 50% от пробите срещнали един и същ код с над 100 хиляди букви.

Установили, че това е вид бактериофаг (или фаг) - вирусна частица, която взаимодейства с бактериите и е възможно да играе роля във формирането на хронични болести, както е установено за други такива частици.

"Не е необичайно, като търсиш нов вирус, да го намериш, но е много необичайно, когато този вирус се среща при толкова много хора. Фактът, че толкова време е останал под радара, на учените е наистина странен", казва ръководителят на научния екип в Сан Диего проф. Робърт Едуардс.

"Фагите са като вълци в дивото, обградени от лесна плячка", казва още професорът. Някои видове контролират бактериите, които инфектират, като им помагат да се пригодят към средата, или пък ги правят по-активни. Те са много важна част от чревната екосистема, защото от тях зависи дали ще има разнообразие и баланс на бактериите. Учените вярват, че CrAssphage е отговорен за контрола на една най-често срещаните бактерии в човешките вътрешности.

Сега екипът се опитва да изолира вируса и да го отгледа в лабораторни условия, за да разбере какво точно прави той. Вълнуващото, според експертите, е, че вече съществуват достатъчно ефективни и мощни инструменти, с които да разкрият мистерията. Ако успеят да разкодират начина, по който работят бактериофагите, един ден ще могат да ги пренастройват така, че да неутрализират вредни бактерии отвътре.