Виктор Понта ще се кандидатира за президент

Един от най-сериозните конкуренти на Понта ще бъде кандидатът на новия десен съюз, създаден миналата седмица от либералите и либералдемократите.

Румънският премиер Виктор Понта обяви, че ще се кандидатира за президентските избори през ноември, като обеща "национален проект за силна Румъния", съобщава АФП.

"Убеден съм, че ще спечелим през ноември. Готов съм за пет години, за десет години, за да направя Румъния, каквато не сме правили от дълго време". Това заяви премиерът социалдемократ в Крайова пред близо 5000 привърженици.

Той се похвали, че е сложил край на политиката на строги икономии, въведена от предишните дясноцентристки правителства. Неговата партия е първа в страната, а той самият - за фаворит на изборите през ноември. Тогава завършва вторият мандат на настоящия президент Траян Бъсеску.

През лятото на 2012 г. той си навлече остри критики на международната общност, когато оглавяваната от него коалиция с либералите опита да свали президента Траян Бъсеску, използвайки средства "засягащи правовата държава" според Европейската комисия и САЩ. В същото време беше обвинен от няколко университетски комисии, че е плагиатствал в докторската си дисертация за Международния наказателен съд. Понта отхвърли тези обвинени, като ги нарече "политически атаки".

Един от най-сериозните конкуренти на Понта ще бъде кандидатът на новия десен съюз, създаден миналата седмица от либералите и либералдемократите. "Християнлибералният съюз". Той трябва да определи своя окончателен кандидат между двама претенденти – либерала Клаус Йоханис, популярен кмет на град Сибиу в Трансилвания и член на германското малцинство, и Каталин Предою, бивш министър на правосъдието, смятан за един от създателите на реформите за засилване на борбата с корупцията.